Elektrisk strøm

Typisk er denne ladning i form af elektroner, men kan også udgøres af ladede atomer, dvs. Når der er et nettoflow af elektroner, kaldes dette flow for en elektrisk strøm. Størrelsen af en elektrisk strøm udtrykkes som den samlede ladning der flyttes pr. Vidste du, at strøm er løsrevne elektroner, der hopper fra kobberatom til kobberatom i ledningen.


Tag en lynlektion i elektricitet her.

Hvordan beregnes den afsatte effekt i en komponent? I denne video lære du hvad strøm er. Elektrisk ladning og elektrisk strøm. En elektrisk strøm er bevægelse af ( elektrisk) ladning.


I kredsløbet er også indsat en elektrisk pære og et amperemeter. Amperemetret måler den elektriske strømstyrke. Ved spændingskildens pluspol er der en oplagring af positiv elektrisk ladning, .

Strømmen beveger seg gjennom en leder og frakter energi fra ett sted til et annet. Strømretningen er definert som bevegelsesretningen for positive ladninger. Det oppstår strøm i en leder når vi kopler den til en spenningskilde, for eksempel når vi slår på en . Alt til fysik-kemiundervisningen på ét sted. Faglige tekster, øvelser, eksperimenter, interaktive opgaver m. Når et negativt ladet materiale og et positivt ladet materiale forbindes med en ledning så vil frie elektroner fra det negativt ladet materiale bevæge sig over til det positive ladet materiale gennem ledningen. I dette og det følgende afsnit i forløbet benyttes i udstrakt grad en analogi mellem strømmende vand og elektriske fænomener.


Herved bliver begreberne strømstyrke , resistans og spænding anskueliggjort med forhol som eleverne har et kendskab til fra deres hverdag. Batterier I forløbet opfattes batteriet som et lager for . En positiv og en negativ ladning . Plast kan forvandle varme til elektrisk strøm. Store mængder energi går tabt, fordi man ikke kan udnytte al den varme, som produceres på kraftværker.


Men nu har forskerne fundet særlige plast-materialer, der kan bruges til at få elektricitet ud af varme. Særlige former for plast kan være halvmetaller, viser et . Hvis et materiale er godt til at lede en elektrisk strøm igennem det, betegnes det som elektrisk ledende, det er f.

Denne video illustrerer begrebet. Man kan derimod ikke drive en elektrisk strøm gennem papir og almindeligt plastik. Rent vand er i sig selv heller ikke en særlig god elektrisk leder, tilsætter man derimod salt (NaCl ) . Korte laserpulser kan få en strøm til at bevæge sig langs en molekylær ledning, uden at der er påtrykt en elektrisk spænding.


Det er et skridt på vejen til superhurtige optoelektroniske komponenter.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Hængelås med kode glemt kode

Underscore på dansk tastatur

Form flad vinkel stikprop