Nervecellen

Kort beskrivelse af nervecellen - hvilken type celle? I hjernen findes milliarder af levende nerveceller. Man kalder også nerveceller for neuroner. Deres opgave er at formidle information mellem kroppen og hjernen samt mellem hjernens forskellige dele.


Derimod har nervecellen mange dendritter, der modtager nervesignaler via synapser, der skaber forbindelse mellem de andre nerveceller.

Det er meget specielt med det kredsløb, der foregår i . En nervecelle er en celle der udgør nervesystemet. Det er neuronerne der har ansvaret for nervesystemets funktion, mens gliaceller er hjælpeceller. Hjernens nerveceller kaldes neuroner og er koncentreret i hjernens grå substans i hjernebarken (storhjernen).


Der ligger andre ansamlinger af nerveceller i cellekerne dybt i hjernen og i hjernestammen, der forbinder hjernen med rygmarven. Hjernens hvide substans består alene af nervecellernes lange udløbere. De adskiller sig fra andre celler ved deres mange udløbere, kaldet dendritter og aksoner, og ved at være specialiseret i transmittering af signaler, dels elektrisk intraneuronalt og dels ved hjælp af transmitterstoffer interneuronalt, der .

Nervesystemet består, ligesom alle andre organer, af individuelle celler. Der er flere forskellige grupper af gliaceller f. Elektriske signaler mellem to nerveceller sker vha. De elektriske impulser løber med stor stor fart igennem nervecellerne.


Alle nerveceller har udløbere. Nervecelle , nevron, er en celle i nervesystemet. Generelt består en nervecelle af en cellekrop (cellelegeme) og har flere udløbere.


Neuroner har samtidig en cellekerne, som bl. DNA, der kan være med til at fortælle cellen hvilke opgaver den skal udføre. Typisk har en nervecelle en enkelt lang udløber (et axon), som kan være omviklet med . I det følgende gennemgår vi neuronets finere struktur og benytter hertil en multipolar nervecelle som eksempel.


Cellelegemet omfatter kerne og cytoplasma. Kernen, (K) nucleus, er farvet gul Den er stor, rund og lys. Dendritterne tager imod signaler fra andre nerveceller , medens nervefiberen sender signaler til andre celler.


Denne tegning viser en nervecelle.

Nervefiberen er på tegningen kort, men hos mennesket kan nervefiberen være op til en meter lang, det gælder nervefibre som kommer fra rygmarven og . En cellen har oftest et axon og mange dendritter. Et neuron består af en cellekrop, dendritter og et axon. Axonet leder nerveimpulsen væk fra cellekroppen, hvorimod dendritten leder impulsen ind til cellekroppen. Trafikken i et neuron er dermed ensrettet.


Fagstoff: For at kroppen vår skal fungere, må signaler bli formidlet mellom cellene i de ulike organene og organsystemene. Vi bruker to ulike kommunikasjonssystemer, nervesystemet og hormonsystemet, som til sammen utfyller hverandre. Der hvor cellerne mødes og overfører signaler . I nervesystemet formidles elektriske signaler i nerveceller. I CNS kaldes bundterne for baner.


I PNS kaldes de for nerver. De sensoriske nerveceller : sender impulser til rygmarven og hjernen fra sanseceller. Disse er altså afferente nervefibre. De motoriske nerveceller : sender impulser fra hjernen til målcellerne, og er . Menneskekroppen består av milliarder av celler. Cellene i nervesystemet kalles nerveceller eller nevroner.


Dette er celler som er spesialisert for å sende signaler gjennom en elektrokjemisk prosess.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Hængelås med kode glemt kode

Underscore på dansk tastatur

Form flad vinkel stikprop