Hvordan laver man en transformator fysik

Her har vi brug for lav spænding: Mange elektroniske apparater f. I nogle apparater er transformatoren indbygget, men især . Havde man brugt en massiv jernblok som kerne i transformatoren , ville der dannes hvirvelstrømme – elektriske strømme der løber i ring inde i den elektrisk ledende jernkerne. Dette hvirvelstrømstab (der giver sig til kende ved at transformatorkeren virker som varmekilde) begrænses, men elimineres ikke helt, af at kernen . Mål og egenskaber for en. Når man nærmer sig forbrugsstederne, bliver spændingen trinvis transformeret ned til brugsspændingen.


Jævnspænding kan ikke på tilsvarende enkel måde transformeres op og ned. Den simpleste transformer består af en lukket jernkerne med to spoler eller viklinger med forskellige vindingsantal. Vekselstrøm er den type strøm, vi har i vores stikkontakter, og er forskellig fra jævnstrøm, idet spændingen konstant skifter mellem plus og minus. Transformator - Duration: 7:10.


En af de vigtigste egenskaber ved vekselstrøm er, at den kan transformeres. Hvordan overføres effekten i en transformator ? I en stik-kontakt er der ca. Det kan en mobiltelefon ikke tåle. Så skal man bruge en transformator. Den fungerer ved hjælp af elektromagnetisme.


Man laver en elektromagnet ved at sætte jævnspænding til en spole, og elektromagneten bliver stærkere, hvis der er en jernkerne i . Et spørgsmål om Ohms lov og transformatoren. Hej Spørg om Fysik Hermed et spørgsmål ifm. Hvis vi forestiller os at primærspolen har. Når man så skulle sende energien langt, specielt fra Niagara vandfaldene til NY, sendtes den på en meget høj spænding og tilsvarende lav strøm til NY, . En transformer kan transformere vekselstrøm, dvs. Derved får man mulighed for at transportere strøm over lange afstande eller fx lade mobiltelefonen op i stikkontakten.


Vi kan se, at du ikke er logget ind. d herunder eller prøv FysikKemifaget. Sådan virker en transformator. Lommelygtepæren lyser fint, fordi de 2volt er lavet om til en meget lavere spænding. Prøv selv at bygge en transformer , og eksperimentér me hvordan du kan styre, hvor meget spænding der kommer ud. Den består af en lukket jernkerne med en primær og en sekundær spole.


Hvis der er flest vindinger på primærspolen, transformeres spændingen ned . Faraday havde som den første bygget en transformer og set den elektriske induktion. Det var et overraskende fænomen. Flere naturforskere havde lavet det samme eksperiment, men blot udført det i en anden rækkefølge. Dette eksperiment vil desuden give eleverne en forståelse for, hvorfor man hyppigt i film ser bilhjul og helikopterpropeller dreje langsomt eller endog dreje den.


På tavlen kan vises, hvordan et hjul med otte eger vil se u som om det slet ikke roterer. Normalt er elledninger lavet af kobber, men dette metal er dyrt og tungt. C Ørsted opdagede hvordan en elektrisk strøm påvirker en magnetnål, der blev elektrisk strøm lavet i batterier, men de var ikke særlig effektive.


Den første spole kalder man for primære spole og den anden . Bogen Få – En guide til danske studerende er skrevet til studerende på gymnasier og videregående uddannelser og handler om, hvordan du holder. Fordelen ved en transformer er at man kan uanset, hvor stor primær spændingen er, selv kan bestemme hvor stor sekundær spændingen skal blive. Når vi laver en transformer i fysiklaboratoriet , bruger vi en u-kerne og et åg, som vi spænder sammen og sætter spoler på. Ved at lave såkaldte udtag på sekundærspolen kan man få flere forskellige spændinger fra den samme transformer. El-forsyning ved hjælp af transformation Når man anvender vekselspænding, har man mulighed for at ændre spændingen ved hjælp af transformation.


Herved kan energitabet gøres meget lille. Overføring af el-energi over store afstande Vi laver denne transformer , hvor primærspolen .

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Hængelås med kode glemt kode

Underscore på dansk tastatur

Form flad vinkel stikprop