Vindinger i spole

Spolens bredde – jo smallere plads vindingerne er lagt i – desto højere selvinduktion. Billeder af vindinger i spole Flere billeder af vindinger i spole Rapportér billeder Tak for din feedback. Rapporter et andet billede Rapporter det anstødelige billede.


En transformator, transformer eller trafo er et arrangement af mindst magnetisk tæt koblede spoler , hvoraf mindst én fødes med vekselstrøm med en vis strømstyrke og spænding. For en given spole med n vindinger og en magnetisk kerne, vil kernetværsnitsareal og materialevalget sætte en øvre grænse for strømmen. Ved I hvor mange vindinger en spole har, på en normal fabrik?

Vekselstrøm forsøg - vindinger indlæg 2. Hulstørrelse : 2x 2mm. På figur nedenfor haves en spole , som er koblet til et drejespoleinstrument, som kan måle en eventuelt strøm i spolens vindinger. Det viser sig, at hvis man fører en stangmagnet op og ned i spolens centrum, så går der en strøm i spolen.


Vindingstallet på spolerne bestemmer hvor meget vekselspænding, der kommer i sekundærspolen. Den primære spole , gul har 4vindinger. Den modtager volt fra strømforsyningen.


Nordpolen er da til tommelfingersiden.

Total strøm = spolens vindingstal x strømmens størrelse. Spole med vindinger og A( ampere): . Transformation er nemlig en ændring af en spænding, som sker ved hjælp af spoler , hjernkerner og strøm. Ved at gøre dette, kan vi ændre det antal volt vi sender igennem. Resultatet af transformationen afhænger af antallet af vindinger på de spoler man benytter og det antal volt man sender igennem.


Omkring en strømførende ledning findes et magnetfelt, Ørsteds forsøg. En elektromagnet består af en strømførende spole og en jernkerne. U forkortelse for spænding, der måles i volt V. Elektromagneten virker med jævnstrøm. De data der opgives, er antageligt de maksimaldata der er påtrykt transformatorens spoler.


Sekundærsiden i en transformator giver stort set en bestemt spænding ud. Spændingen bestemmes af primærspændingen og forholdet imellem antal vindinger i primærspolen og sekundærspolen. Forholder Ohms lov på samme måde i både jævnstrøm som i vekselstrøm? Spørgsmålet kommer af følgende: jeg er med på, at der kan bevæge sig enten flere eller flere elektroner igennem en spole med enten henholdsvis flere vindinger eller færre vindinger. Selvinduktionen falder stærkt af for en indre diameter over cirka af den ydre diameter fordi antallet af vindinger på spolen aftager.


Figur – Til venstre vises . Den magnetisk induktion B midt i en lang spole med N vindinger , længde l og diameter d og resistans R er: (3). Anbringes en lille spole midt i en stor spole og er spændingen over den store spole U, .

Antallet af vindinger i spolen afgør således, hvor kraftigt magnetfeltet bliver. Hvis en jernstang anbringes inde i en sådan spole, vil det nydannede magnetfelt gøre stangen magnetisk . Skal man lave et meget stort magnetfelt, må man altså bruge store strømstyrker og spoler med mange vindinger. Magnetfeltets styrke inde i spolen bestemmes af strømstyrken ganget med antallet af vindinger.


Denne størrelse kaldes ampere- vindingstallet. Man siger, at en spole med 2vindinger , der gennemløbes af. Vi ser, at der i denne hjemmelavede spole opstår en vekselspænding , hvis maksimalværdi bliver større, jo flere vindinger vi vikler om.


Yderligere ser vi, at der afbildes netop periode på skærmen - som tegn på, at den frembragte . Derefter fører vi en magnet ned i spolen og ser, at lyspletten flytter sig op eller ned som tegn på, at der induceres en spænding i spolen. Det stykke, lyspletten flytter sig, er et . På tilsvarende måde vil en spole med 2vindinger , som gennemløbes af A, have samme styrke som en spole med 4vindinger , der gennemløbes af A. Gøres vindingstallet gange så stort, kan man opnå samme magnetiske styrke med en gange så lille strømstyrke. Vi kan derfor opstille dette skema for spoler , .

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Hængelås med kode glemt kode

Underscore på dansk tastatur

Form flad vinkel stikprop