Saturn atmosfære

Som de andre jovianske planeter er Saturn en gasplanet. Den anslås at indeholde brint, helium og methan (CH4). Observerer man Saturn gennem et teleskop, ser man ned i dens atmosfære til et tryk på ca.


Her består atmosfæren af molekylær brint (H2). Beregninger viser, at længere .

Få flere fakta om Saturn her. Thorval Pedersen spørger under artiklen Cassini måler til det sidste på sin dødsrute om vi kan se når Cassini brænder op i Saturns atmosfære. Saturn , planeten sjette i rækkefølge fra Solen , er en kæmpe planet berømt for det spektakulære række ringe , der kredser omkring det. Saturns atmosfære indeholder ca procent hydrogen , med resten består af . Saturn har en atmosfære , der intet på Jorden kan ånde og stadig overleve.


De store gasplaneter er meget anderledes end klippeplaneterne. Men hvordan vil et dyk ned i deres atmosfære se ud?

De sidste par års observationer af Saturn har givet ny viden om det. Medlemmer af Cassini-teamet som opererer Cassini sonden der har studeret Saturn de sidste mange år, har lavet en . Atmosfæren består primært af brint med små mængder helium og metan. Den største af dem er opkaldt efter Saturns bror Titan og er let at få øje på i en kikkert. Titan, som kun er lidt mindre end planeten Mars, er interessant, da den har en atmosfære af kvælstof og naturgas. Ved dens overflade er trykket atmosfære , og temperaturen -180°C.


Derfor er der på Titan muligvis søer opfyldt af den . Et tæt lag af skyer dækker Saturn. Fotografier af planeten viser en serie af skyer i forskellige farver, kaldet bælter og zoner, på planetens overflade. De klart optrukne bånd findes også på Jupiter, men er meget svagere på Saturn. De er også meget bredere nær ækvator.


Vindhastigheden er høj over alt i atmosfæren , især ved . Efter år i rummet skal rumfartøjet Cassini nu indsamle sine sidste resultater, inden den brænder op i Saturns atmosfære. Sett fra Jorden er Saturn en blass gul, nesten strukturløs klode. Fotografier tatt fra romsonder viser imidlertid en rikdom i skyformasjoner i sjatteringer av gult og oransje.


Det mest karakteristiske trekk er skybåndene som løper parallelt med ekvator.

Et interessant fenomen i Saturn - atmosfæren er den hvite . I dag døde radiosignalet fra Cassini-sonden. Pludseligt klokken præcis 13. Og det faldt ned som en meteor gennem Saturns atmosfære. I likhet med Jupiter, Neptun og Uranus, er Saturn en gassplanet.


Denne gassgiganten består av cirka prosent hydrogen, prosent helium og små mengder andre gasser. Ytterst danner gassene en atmosfære. Lenger inne er gassene flytende, helt innerst finnes de i metallisk form. Dermed mener forskerne at Saturn har . Den er selvfølgelig mindre end Jupiter, men er næsten hundrede gange så tung som Jorden. I Saturns atmosfære er der ikke lige så meget aktivitet som i Jupiters, men vi ser alligevel store hvirvelstorme, der dog ikke varer lige . Hvad er der i Saturns atmosfære ? Da Cassini-fartøjet kastede sig ud i sin sidste mission og brændte op, var det hensigten, det skulle ske.


Efter de mange års udforskning af planeten med de karakteristiske ringe og dens måner, forsøgte fartøjet som sin sidste handling, før det brændte op i atmosfæren, . Den består fortrinsvist af hydrogen og helium, men har muligvis en fast indre kerne af jern, nikkel og forskellige klippearter. Planeten har en svag gul farve på grund af ammoniakkrystaller i dens øvre atmosfære. På Saturn blæser kraftige vinde . Cassini-sonden drønede tæt forbi Saturns øverste atmosfære med 124.


Saturn er en gasplanet, og har dermed ingen fast overflade. Efter mere end år i kredsløb om planeten Saturn vil rumfartøjet Cassini om kort tid blive smadret i planetens atmosfære.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Hængelås med kode glemt kode

Underscore på dansk tastatur

Form flad vinkel stikprop