Optimal luftfugtighed i soveværelse

Læs mere om, hvordan du måler luftfugtighed i din bolig. Luftfugtigheden er for høj i mange danske hjem. Pas på med køligt soveværelse 3. Det betyder, at møbler, gulve, tæpper mm. Beslut dig for, hvornår du vil lufte ud – for eksempel efter bad eller om morgenen i soveværelset. Hvornår er det optimale tidspunkt for at tjekke og male husets udendørs træværk?


Undlader du at opvarme visse rum i din bolig i vinterhalvåret - fx soveværelset - vil luftfugtigheden typisk være for høj her. Har du skimmelpletter på badeværelset eller skjolder på kolde ydervægge, er der helt sikkert for fugtigt i din bolig. Døre og skuffer, der binder, tyder på for høj luftfugtighed. Det er afgørende for din trivsel, at luften indeholder den rette mængde fugt.


Meget tør luft kan genere følsomme luftveje, mens for meget fugt i luften giver grobund for fx husstøvmider og skimmelsvampe. Et sundt hus kræver god ventilation. Læs vores gode råd om ventilation og luftfugtighed så du får et sundt hus - godt for både dig og huset. En anden ulempe er, at der i de fugtgivende rum som badeværelse og soveværelse :-) dannes kodens på vinduerne, som vi så skal til at tørre af.


Med ventilationen kørende har dette aldrig været et problem. Så udfordringen er egentlig om den målte relative luftfugtighed på mellem og er for lav for . Soveværelset er stedet hvor du skal have komfort og kunne koble fra. Temperaturen i soveværelset bør være cirka to grader lavere end i resten af hjemmet – den optimale temperatur til en god nats søvn siges at være 18° C. Mistænker du at der er for høj luftfugtighed i din bolig kan du måle det med et hygrometer. Indendørs skal fugtigheden helst være under.


Særligt er det vigtigt at holde sit soveværelse fri for de skadelige stoffer da man opholder sig her i mange sammenhængende timer hver eneste nat. Så får du det hverken for fugtigt eller for tørt. Du udsætter dit immunforsvar og dermed dit helbred for fare, hvis luftfugtigheden ikke holdes inden for dette niveau. Mange tror fejlagtigt, at hvis der er problemer med . Mangler: soveværelse lav luftfugtighed indendørs luftfugtighed udendørs indeklima tør luft test luftfugtighed mål indeklima luftbefugter Relaterede søgninger . Er det nu også så sundt at invitere årstiderne ind i soveværelset , eller er det bedre at holde en konstant temperatur i rummet. Find din optimale temperatur.


Rados Nenadovics test viser, at den relative fugtighed i soveværelse steg i løbet af natten fra til , hvilket fortæller noget om den mængde væske, vi afgiver om natten, uden at vi selv er opmærksomme på det. Denne fugt kan give grobund for skimmelsvamp og er vigtig at få luftet ud. Det er meget svært for mennesker at registrere tør luft.


Det sker ofte, at man forveksler følelsen af fx høje temperaturer eller støv i luften med følelsen af tør luft. Ved meget lav luftfugtighed kan slimhinderne tørre ud. Man taler om meget lav luftfugtighed , når der er ca.


Hvis I har problemer med tør luft, dvs. I forsøge at øge luftfugtigheden. Høj luft- fugtighed øger nemlig risikoen for mug og skimmel og får støvmider til at trives. Fak- tisk har hver femte bolig fugtproblemer.


Vidste du fx, at en familie på fire afgiver liter vand i døgnet, som skal ud af boligen igen på en eller anden måde? Eller at kolde soveværelser er af det onde? Om vinteren bør man stræbe efter at holde den relative luftfugtighed lavere end. Dette sikres ved at udlufte jævnligt, anvende.


Hvis man ønsker det køligt i soveværelset om natten, er det nødvendigt at åbne for varmen i soveværelset om dagen. Luften skal være varm, når der luftes ud. Indeklimakortet gør det nemt at tjekke den aktuelle temperatur og luftfugtighed i et rum.


Ved hjælp af to farvekoder kan man hurtigt se, om indeklimaet er optimalt eller for fugtigt. Man kan også se, om temperaturen er for lav, tilpas eller for høj. Når kortet er taget ud af sit cover, vil indikatorerne efter få sekunder skifte farve alt. Denne temperatur behøver du ikke at have i hele dit hjem. Det er at foretrække, at dit soveværelse er 2-grader køligere end resten af dit hjem.


Hvis temperaturen er flere grader over eller under det anbefalede, kan det føre til . Et mekanisk ventilationsanlæg giver i mange tilfælde sikkerhed for en optimal. Hvor der er fugt, er der øget risiko for vækst af skimmel- svampe og husstøvmider. Store mængder husstøvmider og . Ved mødet mellem kulde og varme skabes der derfor kondens – og det ses ofte på steder, hvor man er plaget af en for høj luftfugtighed.


Hjemme i privaten ses det eksempelvis i soveværelset om morgenen, hvor der er kondens i vinduet. Det sker, fordi vi udleder rigtig meget fugt, mens vi sover, og i mødet .

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Hængelås med kode glemt kode

Underscore på dansk tastatur

Form flad vinkel stikprop