Lydskrift dania

I litteratur om dansk udtale er der to konkurrende lydskriftsystemer, IPA og Dania. Som dansk fonetiker eller lydskriftbruger skal man derfor tage stilling til hvilket system man vil benytte. Her på siden, og i alle andre sammenhænge i øvrigt, bruger jeg IPA, og det er også det jeg anbefaler til andre. Jeg har forbarmet mig over dem der benytter dania - lydskrift og lavet ikke bare en, men to tegnvælgere, ligesom jeg for nogle måneder siden lavede en IPA- tegnvælger, altså et lille værktøj hvor man kan klikke på lydskriftsymbolerne frem for at skulle lede efter dem i teksbehandlingsprogrammets . Fonten kan bruges i mangel af bedre, da ikke alle Dania -symboler understøttes af Unicode.


Fontinformation bliver muligvis ikke husket når du kopierer til et tekstdokument. Husk at ændre font-typen i dit dokument. Jeg vil dog kraftigt anbefale at man . IPA er indrettet til kunne beskrive alverdens sproglyde og benyttes af fonetikere i hele verden.


Benyt min IPA character picker til at indsætte lydskrift i dokumenter. Der findes også et forældet system, Dania , som stadig . Dania er et lydskriftsystem, der er beregnet til at notere lyde i dansk talesprog. I danske ordbøger, hvor man også angiver udtale, bruger man typisk Dania – eller tilrettede versioner heraf. Dania benytter alle alfabetets bogstaver samt nogle ekstra . Listen indeholder de hyppigste danske enkeltlydes lydskrift annoteret i både det danske lydskriftssystem, Dania og det internationale lydskriftssystem, IPA.


Denne lydskrift bruger tegnene fra det internationale fonetiske alfabet (IPA) med visse tilpasninger til dansk. Se Den Danske Ordbogs oversigt over tegnenes lydværdier. Bemærk at den trykte udgave af Den Danske Ordbog såvel som Den Store Danske Udtaleordbog bruger en lidt anderledes lydskrift , kaldet Dania. Samtidig er der detaljer som stød og tryk som heller ikke er angivet af lydskriften her.


Der anvendes en lydskrift til at vise udtalen mere (meget mere) præcist. Den som anvendes er den som findes i PNO (løst baseret på Dania og simplificeret). Nogle andre personer har dog foreslået at bruge lidt flere tegn . De i Danmark mest brugte systemer er IPAs lydskrift , der er indrettet til at kunne betegne sproglyde i alle sprog, og Danias lydskrift , der er udviklet specielt til dansk. ODS bruger sin egen lydskrift. Selvom Otto Jespersen også var ophavsmand til lydskriften Dania , der bl.


Undersøgelse af Udtrykssystemet. Bidrag til Beskrivelse af en vestslesvigsk Dialekts Lydsystem. København: Akademisk Forlag.


Det er uhyre vigtigt for enhver der skal beskæftige sig med sprogs lydlige side, at kunne lydskrive, transskribere, og selvfølgelig også læse lydskrift. Transskriptioner er ofte de eneste data. Peter Molbæk Hansens udtaleordbog, Dansk Udtale, betjener sig af en blanding af Dania og IPA. Oversigten over IPAs symboler og . Hjælp til analyse og forståelse af de mange danskgenrer, som man møder i folkeskolen og gymnasiet. En direkte opskrift til at kunne levere varen i dansk, både skriftligt og mundtligt.


Også i særtryk (sider). En studie i interskandinavisk genbrug af sprogteknologi. Lydskrivning over landegrænser. Disse ord kan bruges som referencemateriale og til såvel lytteøvelser som udtaleøvelser (artikulationsøvelser).


De forskellige talelyde er mange steder vist med lydskrift ( Dania ). For at kunne se den korrekt, er det nødvendigt at downloade og installere den, da den ikke er . Hvilket lydskriftsystem vil du have dem transskriberet til?

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Hængelås med kode glemt kode

Underscore på dansk tastatur

Form flad vinkel stikprop