Måner i solsystemet

En måne (også kaldet naturlig satellit el. drabant) er et større objekt i kredsløb om en planet, dværgplanet, asteroide eller komet. Man har nu fundet mere end 1måner i vores solsystem. Vi har kun en af dem, men måner er langt fra sjældne i Solsystemet.


Læs her om fem andre planeter med små og store måner. For nylig skabte Jupiters måne Europa overskrifter verden over, da 2km høje vandsøjler rejste sig fra overfladen. Men det er ikke den eneste måne i vores solsystem , der har van(d)vittige egenskaber. Der kan laves forskellige grupperinger af de dele, som solsystemet består af.


Alle otte planter har måner , hvilket er mindre himmellegemer, der kredser om planeterne. Man kender i dag til over 150. Kun kæmpeplaneten Jupiter har flere kendte måner end Saturn. Saturns måner har mange forskellige størrelser og former. I den ene ende af skalaen finder man den runde måne Titan, der er den andenstørste måne i hele solsystemet og større end planeten Merkur.


I den anden ende har vi den lille, kartoffelformede Thrymr, . Uranus har mange små måner , der kredser sammen med planetens ringe. Men der er også meget andet i vores solsystem. Solen er en ganske almindelig stjerne af middelstørrelse: De fleste andre planeter har også måner , gasplaneternes måner kan du læse om ved at trykke på . Vi har bare én, men måner er på ingen måte sjeldne i solsystemet. Les her om fem andre planeter med små og store måner.


Is på andre planeter og måner. Planeterne i vores solsystem er dannet ved en proces kaldet accretion hvori støvkorn kolliderer med hinanden og danner . Mars er en meget mindre planet, derfor kølede Mars hurtigere af i forhold til. Mars' to måner hedder Demios som på græsk betyder frygt og Phobos som betyder panik. Jupiter ligger som den femte planet i solsystemet , og er den største af planeterne.


Hvor mange måner er det egentlig funnet i vårt solsystem til nå? Jorden som stadig holder varmen. Med dette tilsynelatende enkle spørsmålet gikk jeg ut i verden. Men så enkelt var det ikke, skriver Harald Aastorp i denne kommentaren. Månen er ikke altid vores eneste måne viser nye analyser fra Hawaii University.


Nye studier af Uranus ringe, viser at dens kredsløb om planeten ikke er cirkulært som man ville forvente, men danner en let og lidt mystisk trekant. Analyser og simulationer af dens måners baner viser at det er Uranus månen Cressida som kredser langsommere om Uranus, som skaber denne deformation. Det har forskerne vist kan skyldes små hyrdemåner tæt på ringene, som bryder symmetrien i . Merkur er den inderste planet i vort eget solsystem – dertil den mindste. Merkur er kun lidt større end vor egen Måne , men den er uhyre kompakt og har en magnetisk kerne af jern. Astronomerne regner me at den ydre klippekappe må være sprængt bort efter ét eller flere massive sammenstød med meteorer.


Fire af planeterne i Solsystemet har ringe: Jupiter, Saturn, Neptun og Uranus. Månerne Europa og Euceladus har de bedste betingelser for liv i vores solsystem , siger amerikansk rumagentur.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Hængelås med kode glemt kode

Underscore på dansk tastatur

Form flad vinkel stikprop