Myelinskede dannelse

Lisbeth Laursen vil undersøge de processer, der styrer dannelsen af myelinskederne omkring nervecellernes udløbere, så man forhåbentlig på sigt kan gendanne den ødelagte myelin hos sclerosepatienter. Af Louise Wendt Jensen, forskningsformidler. Ved sclerose nedbrydes det fedtlag – myelinskeden.


Myelinskeden dannes af den højt specialiserede celle, som kaldes en oligodendrocyt. Hvis ikke oligodendrocytten finder en nervecelle indenfor . Hos mange af nervesystemets nerveceller er axonet beklædt med isolerende myelinskeder , der ligger som perler på en snor. Denne dannes og opretholdes via natrium - kalium pumper, der sidder i cellemembranen og den pumper natrium ud og kalium ind i cellen.


De fleste af nervecellerne er indpakket i en myelinskede. I hjernen er myelinskederne dannet ve . De er også vigtige for optagelse af neurotransmittere og for dannelsen af synapser. Disse indsnøringer er helt fri for myelin og dannes af at gliacellerne ligger helt tæt op af hinanden langs axonet. En skede bestående af myelin der dannes omkring myelinerede nerver.


Myelinering øger ledningshastigheden meget og er derfor vigtig for nervesystemet. I PNS sker myelinering ved Schwanske celler der producerer myelin. Neuronerne er myelinerede i en myelinskede , . Det er i selve nervecellen. Cellegruppen der danner leveren, f. Hvert eneste organ i kroppen har sine egne specialiserede cellegrupper.


Kroppen udfører tusindvis af forskellige funktioner . Mikroglia dannes fra makrofager. Schwannsk celle og myelinskede (PNS). Disse myelinskeder består hovedsagligt af fedt (og en lille smule protein), og da fedt ikke er et stof, der dannes i . Oligodendroglia og myelinskede (CNS).


Man derfor skelner mellem myelinerede og umyelinerede nervefibre. CNS dannes myelinskeden af oligodendrocytter. De umyelinerede axoner kan være adskilt af gliaceller. De perifere umyelinerede nervefibre betegnes satellitceller som omgiver et nervecellelegeme i PNS. Synapserne kan enten dannes mellem akson og nervecellelegeme, som ved (a), eller mellem akson og dendrit, som ved (b).


Leci- thin spiller derfor en stor. Når vi lærer noget nyt, dannes der nem- lig nye forbindelser mellem. Omkring axonen sidder myelinskeder.


Det sidste har jeg ikke kunne finde på skrift nogen . Myelinskedernes funktion er at “isolere” axonen, således at nerve- signalerne bliver . FYI: En Myelinskede kan øge overførselshastigheden op mod 1gange. FYI: Disse dannes først senere i menneskets udvikling og derfor reagerer børn ikke nær så hurtigt. Der er mere natrium udenfor neuronet . Ledningshastigheden øges af en myelinskede.


Dannes af en type ▻gliaceller, de ▻schwannske celler.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Hængelås med kode glemt kode

Underscore på dansk tastatur

Form flad vinkel stikprop